Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Зелен флаг

ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Велико Търново – част от световното семейство на Екоучилищата

В края на учебната година нашето училище беше удостоено със ЗЕЛЕНИЯ ФЛАГ – престижната световна награда и най-висшето отличие за забележителни екологични постижения. С него бяхме отличени за множеството проведени екологични дейности, включването ни в различни инициативи и кампании, проведените разнообразни уроци и занимания по интереси, успешно и пълноценно изпълнените стъпки от Методологията на Програма „Екоучилища“. 

Международната програма “Екоучилища” се инициира и ръководи от неправителствени организации, членове на Фондацията за екологично образование. Програмата стартира през 1994 година в отговор на предизвикателството за обединение на усилията на младите хора за разрешаване на екологичните проблеми и устойчивото развитие.

Темите, по които избрахме да работим по програма „Екоучилища“, бяха: „Намаляване на отпадъците и замърсяването в района на училището“, „Ограничаване на загубите на енергия и вода в училището“ и „Глобално гражданство за опазване на околната среда“. 

Първоначалните ни намерения бяха да изследваме влиянието на отпадъците върху околната среда и да намалим количеството на изхвърления от нас боклук чрез рециклиране, повторна употреба, променено предназначение и регенериране, да намалим потреблението и разходите за енергия и вода в училището чрез намаляване на загубите и ограничаване на разходите, а също и да се запознаем с правата, задълженията и отговорностите си за опазване на околната среда, а новите знания да приложим в ежедневието си.

След положения труд и въпреки множеството предизвикателства пред нас, с които се справихме успешно и постигнахме поставените цели, днес вече сме важна част от впечатляващото световно семейство на Екоучилищата, в което членуват 20 милиона ученици и 1,4 милиона учители от 59 000 учебни заведения в над 75 страни от цял свят.

С ГОРДОСТ ВЕЧЕ СЕ НАРИЧАМЕ ЕКОУЧИЛИЩЕ! 

 

Анелия Николова – координатор за Програма „Екоучилища“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content