Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Иновации в действие

И през 2022/2023 учебна година ОУ „Петко Рачев Славейков“ гр. Велико Търново беше домакин по НП „Иновации в действие“. В периода 07 – 09.2023 г. представители на партниращите училища  ОУ „Христо Смирненски“ гр. Раковски, ОУ „Христо Ботев“ с. Крумово и ОУ „Неофит Рилски“ с. Ягодово посетиха старопрестолния град и забележителности в него. 

Посрещнахме гостите по стара народна традиция с хляб и сол, след което представихме нашата иновация чрез Гугъл презентация. Можете да я видите ТУК.

В нашето училище наблюдаваха уроци с иновативни елементи в прогимназиалния етап и в 4. клас. Гостуващите ученици, които също бяха от прогимназиалния етап, участваха в уроците наравно с домакините. 

Учениците от партниращите училища и техни учители се включиха и в интерактивен урок, в който работиха по екипи, във всеки от които имаше по един представител от всяка образователна институция. Заедно създаваха джамборд презентации за забележителности във Велико Търново, използвайки приложения от училищната образователна платформа в Google workspace for education. В споделения диск за ученици намериха предоставени от учителите материали, които можеха да използват в презентациите си. Накрая ни зарадваха с вълнуващо представяне на творческите продукти, за което бяха отличени със сертификати.

Екипните презентации:

 • презентация за музей “Възраждане и Учредително събрание” – ТУК;
 • презентация за Царевец – ТУК;
 • презентация за паметник Асеневци – ТУК;
 • въпроси и занимателни задачи – ТУК.

Още снимки от събитията:

 • официално откриване от г-жа Данка Борисова и представяне на иновацията от г-жа Диляна Гаджева и г-жа Мариана Пенчева – ТУК;
 • урок по математика в 6.а клас с г-жа Бисерка Даалиева – ТУК;
 • урок по география и икономика с г-жа Грета Косева – ТУК;
 • урок по човекът и природата в 5.а клас с г-жа Анелия Николова – ТУК;
 • урок по изобразително изкуство в 4.в клас с г-жа Гергана Пенова – ТУК;
 • интерактивен урок за съвместно изработване на джамборд презентации с г-жа Диляна Гаджева, г-жа Марияна Митева, г-жа Пенка Давидкова – ТУК;
 • заключителна част – ТУК.

В периода 11.05. – 13.05.2022 г. Основно училище „П. Р. Славейков“, град Велико Търново, беше домакин по Национална програма за сътрудничество с обмен на иновативни практики и мобилност “Иновации в действие”. Наши гости бяха ОУ „Васил Петлешков“ – град Пловдив, НУ „П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Градница, обл. Габрово.

През първия ден от образователния обмен гостуващите училища имаха възможност да се запознаят със същността на нашата иновация, а именно използване на приложенията в Google Workspace for education за съвместна работа, взаимно учене и комуникация. Взаимната помощ и споделянето на учебни ресурси правят обучението по-лесно, забавно и ефективно. 

 

Гостите присъстваха и на виртуална разходка, разкриваща забележителностите и културно-историческия дух на Велико Търново.

 

Представянето на училищната иновация можете да видите ТУК.

За новите приятели организирахме туристическа обиколка, показваща атмосферата на нашия град. Имаха и специално предизвикателство – да подредят глинен исторически пъзел, чиито блокчета бяха скрити в забележителности и музеи из града.

Програмата във втория ден от гостуването бе свързана с наблюдение на уроци с иновативни елементи в началния и прогимназиалния етап. 

Малките второкласници от 2.б клас се впуснаха заедно в математическо приключение и събраха седем ключа, с които отключиха съкровището. Какво съкровище откриха с помощта на приложенията Гугъл презентации и Jamboard можете да видите ТУК.

Учениците от 4.б клас усъвършенстваха компетентностите си по английски език с помощта на Гугъл презентация, а у дома ще продължат упражненията с Гугъл формуляр.

Заедно с Гугъл за образованието се упражняваха по английски език и учениците от 5.а клас.

Учениците от 6.а клас изработваха заедно презентации по човекът и природата, като използваха материали, които бяха качени в техния Гугъл диск предварително.

Учениците от 6.б клас се потопиха в света на българското средновековно изкуство. Изработиха търновска керамика, като почерпиха идеи за украсата от множеството снимки, които намериха в Гугъл диска с учебни ресурси за учениците.

Гостите, както и наши ученици, присъстваха на интерактивен урок, в който педагогически специалисти от нашето училище демонстрираха различни начини за съвместна работа чрез Гугъл приложения. 

След обяд представителите на гостуващите училища наблюдаваха самоподготовка по български език и литература и по математика в 3.в клас, който работи по модела „Едно към едно“. 

Третокласниците с радост показаха своите умения да използват хромбук, като решаваха пиксел мистерии, гугъл формуляри и работиха съвместно в джамборд. Показаха своя споделен диск и пространството си за разговори.

Видяха и занимания по интереси, в които ученици от шести клас съвместно създаваха Гугъл сайтове по теми от живота на училищната общност. В работата си по сайтовете използваха материали от Гугъл дискове на различни паралелки.

Изработените сайтове:

Училищен вестник „Славейковци“

„Аз мисля за своето бъдеще“

 

В края на деня учениците от гостуващите училища и ученици от нашето училище имаха възможност да работят заедно в екипи, като във всеки екип имаше участници от четирите училища. Взаимодействието се улесняваше от наличието на учебни ресурси в споделения диск за учениците от ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Велико Търново. Сътрудничеството между децата беше наблюдавано със задоволство от учителите. В резултат на съвместната работа бяха създадени интересни и креативни образователни проекти и се създадоха нови приятелства.

Ето някои от презентациите:

Сайт-презентация „Велико Търново“

Гугъл презентация

Jamboard-презентация

Jamboard-презентация

Третият ден бе посветен на обмен на добри практики между педагогическите специалисти. Гостите се включиха в дискусия и споделиха коя от наблюдаваните и иновативни практики биха приложили в тяхната работа и как те могат да я трансформират съобразно своите условия в училище. Учениците пък имаха възможност да участват в развиващи, творчески и спортни дейности, подготвени специално за тях от екипа на училището-домакин. 

Визитата завърши с размяна на контакти и планове за бъдещи срещи.

Skip to content