Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Европейската седмица на програмирането в ОУ “П. Р. Славейков” – гр. Велико Търново

Ученици обучаваха изкуствен интелект да разделя отпадъци в океана от живите обитатели

В рамките на Европейската седмица на програмирането, от 7 до 22 октомври 2023 г., ученици от трети, четвърти и пети клас на ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Велико Търново, впечатлиха своите учители Стефка Колева и Диляна Гаджева с технологичните си умения и грижата за околната среда. Младите програмисти-еколози участваха в събитие на тема “Изкуственият интелект не е магия… Това е просто код!”, организирано от учителите по компютърно моделиране. Проведе се на 17 октомври 2023 г. в един от компютърните кабинети на училището.


Целта на инициативата беше учениците да се запознаят с изкуствения интелект и да се научат как да го използват за решаване на реални проблеми, както и да ги мотивира да се занимават с програмиране. Те разбраха, че изкуственият интелект не е нещо фантастично, а продукт на наука и технология – компютърна програма, но много по-сложна от кодовете, които създават в часовете по компютърно моделиране. Научиха, че се основава на сложни алгоритми и програмен код, който позволява машините да извършват интелигентни задачи и да учат от данни. Осъзнаха, че изкуственият интелект не разполага със собствена свободна воля, както човекът. Той просто изпълнява инструкциите, които са му дадени, и анализира данни спрямо предварително зададени правила и модели. Затова е важно програмистите да са прецизни и да задават правилните алгоритми.


В практическата част на събитието учениците обучаваха изкуствен интелект да разделя отпадъци в океана от живите обитатели. За да го обучат да разпознава различните обекти, те използваха множество данни – изображения на отпадъци и живи обитатели на океана. Успяха да постигнат висока точност при разделянето на отпадъците от организмите. Това им показа, че изкуственият интелект има потенциала да бъде използван за решаване на проблема със замърсяването на моретата и океаните.


Децата се забавляваха много. Освен това заниманието беше полезно за учениците – развиха своето алгоритмично и критично мислене, научиха се как да решават проблеми с помощта на изкуствен интелект.
Благодарим на всички ученици, които участваха в събитието, както и на code.org за предоставената игра!
Искате ли и вие да обучавате изкуствен интелект? Натиснете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content