Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Дейности по програма “Екоучилища”

На 25.04.2024 г. учениците от 1.а и 1.в клас посетиха Музея на водата в гр. Ловеч. Там слушаха беседа за безценното значение на водата за живота на хората и необходимостта и начините за опазването ѝ. Гледаха интересно светлинно шоу.

1.а клас

1.в клас

2.а клас

2.б клас

2.в клас

3.в клас

Проект “Как да пазим природата чиста”

       В час по литература във връзка с изучавани литературни произведения на тема “Нашата родна красива природа” учениците от 3.в клас с интерес се включиха в проекта ”Как да опазим природата чиста”, като създадоха постери на тази тема. Активно участие взеха и техните родители и споделиха мнение, че децата им, търсейки информация по темата, са научили нещо много важно – природата е наш  общ дом, ние сме част от природата и когато пазим чиста природата, пазим и себе си.

4.а клас

Учениците от 4.а клас посетиха „Екомузей с аквариум“ в гр. Русе, където е представено съжителството на човека с природата, многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав. 

Децата направиха акция по почистване на игрището в училище и територията около физкултурния салон. В часовете за занимания по интереси засадиха млади дървета в двора. По литература написаха приказки на екологична тема: „Имало една река“, като представиха отрицателното въздействие на човека върху околната среда.

4.в клас

Всяка последна събота на месеца учениците от 4.в клас, под ръководството на своите учители, заедно с родители, почистваха прилежащите към територията на училището площи.

5.а клас

Учениците от 5.а клас засадиха цветя около паметника на П. Р. Славейков в училищния двор, включиха се в инициативата “Да изчистим България”. В час на класа проведохме разговор на тема “Моят красив, чист град”. В час по литература децата извличаха информация от текст “Пластмасите в ежедневието ни”, прочетоха приказки, които подпомагат екологичното им възпитание: “Царицата на пчелите” от Братя Грим, от която научиха че всяка жива твар има място под слънцето и “Цветята на малката Ида” от Ханс Кр. Андерсен, която разказва за красотата на всички цветя в обкръжаващия ни свят. Направиха си и вълшебен натурален парфюм от ароматни пролетни цветя.

Клуб "Млад изследовател"

С търсене на отговорите на редица научни въпроси беше свързана дейността на клуб „Млад изследовател“ през настоящата учебна година. В него участваха ученици от 6.а и 6.б клас, с изразен интерес към природните науки и в частност към биологията, която беше разгледана в различни аспекти.

Някои от изследваните теми бяха: биотехнологии, здравословно хранене, разделно събиране и рециклиране на хартия, биологично разнообразие, застрашената природа, потребление и опазване на водата, интелектът на растенията, използване на лечебни и ароматни растения, космическа биология, животни сред звездите, въглероден отпечатък, градски топлинен остров, климатични пътеки, създаване на екокод и др.

Преобладаваха екологичните дейности, като специално внимание беше отделено на водата като жизненоважен фактор. Разгледана беше нейната структура, основните източници от природата, потреблението в различни държави, методите за пречистване и опазване. 

Младите изследователи се включиха и в международната екологична кампания „Глобални дни за действие 2024“, чиято основна цел тази година е да се подготвим за климатичните промени и последствията от тях.

Разбира се, не всичко направено и преживяно може да бъде запечатано в снимки или разказано. Чудесно е, че с помощта на клуб „Млад изследовател“ учениците успяха да се докоснат до част от фундаменталната наука наречена БИОЛОГИЯ.  

Анелия Николова – ръководител на клуб „Млад изследовател“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content