Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Четем заедно

Седмица, посветена на четенето в 3.в клас (част от кампанията "Четем заедно", организирана от РУО, гр. Велико Търново)

Ден Първи

Вълшебният свят на Приказното царство

Ученици от 7.а клас гостуваха на своите приятели от 3.в. Малки и големи, заедно прекрачиха прага на Приказното царство и се потопиха в света на вълшебните приказки. Третокласниците слушаха с интерес историите за вълшебни предмети и фантастични образи, като не спираха да задават въпроси. Силно впечатление им направи българската народна приказка „Момче и вятър“, преразказана от Ран Босилек и прочетена артистично от седмокласничките Йоана Ненова, Ванеса Стоева и Мирела Петкова. Те, от своя страна, отправиха въпроси към по-малките, свързани с прочетеното произведение. Третокласниците пък отговориха на предизвикателството и съчиниха импровизирана вълшебна приказка, четейки любим откъс от книжката, която всеки бе донесъл. Така се получи забавна чудновата история. Срещата продължи с творческа работилница: “Да нарисуваме вятър“.
Разделихме се с благодарност и пожелания за успехи на предстоящите изпити за седми и четвърти клас.

Ден Втори

Прозорче към света

Продължихме с инициативата: “Родители четат на деца“. На гости на трети клас бе г-жа Иванова (майка на дете от класа), която донесе любимата си книга от детството „Ян Бибиян“. Децата научиха, че това е първият български фантастичен роман, чийто автор – Елин Пелин, е майстор и на разказа. Беседвахме за разликите между жанровете разказ и роман и научихме, че името на писателя е име – псевдоним. Госпожа Иванова запозна третокласниците с главния герой на романа и прочете за срещата на Ян Бибиян с дяволчето Фют, а учениците използваха знанията си за частите на речта, за да опишат срещата между двамата приятели.
Имаше изненада и този път. Нашата гостенка дари романа на библиотеката на класа. Приехме с благодарност и обещахме, че ще го прочетем до края!
Е, това е! Отворихме широко нашето „прозорче към света“. Вече сме убедени, че третокласниците ще продължат да пътешестват в далечни светове дори когато пораснат.

Ден Трети

Да сътворим рисуван филм

Поредна проява в Седмицата на четенето бе екипната работа на учениците от 3.в клас. Разделени на отбори, децата рисуваха илюстрации към моменти от изучени произведения. Те сами избраха творбите и вложиха много въображение и старание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content