Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Еразъм+: Природата – наш дом

Първа визита и учителски обмен по програма “Еразъм+” в ОУ „П. Р. Славейков”, гр. Велико Търново, с учители от Литва и Лихтенщайн

В периода 08.03.2023 – 12.03.2023 г. в ОУ „П. Р. Славейков”, гр. Велико Търново, бе проведена първа визита по обмен на учители с образователни партньори – училища от Литва и Лихтенщайн, по проект “Еразъм +, KA210” на тема: „Природата – наш дом”.
Педагогическите специалисти бяха подготвили богата програма, която включваше дейности във Велико Търново и туристическа обиколка в София.
По време на посещението си в училище гостуващите учители успяха да присъстват на няколко урока и като зрители, и като участници в някои от тях. На 10.03.2023 г. гостите бяха посрещнати с питка и мед, както повелява българската традиция. Имаха възможност да се запознаят с екологичните дейности, които до момента са проведени в училище.
След участие в тристранната работна среща, която се проведе на български, английски и руски език, учителите имаха възможност да посетят четвърти „в” клас, където наблюдаваха открит урок с екологична тематика, интерактивни елементи и заглавие „Нашите малки еко стъпки”.
Учениците, чийто ръководител бе госпожа Марияна Митева, бяха подготвили Jamboard проекти на еко теми, които ги вълнуват, като „Земята – нашият единствен дом”, „Как влияят климатичните промени на България?”, „Водата е богатство”, „Застрашени видове животни”, „Как да рециклираме правилно” и други. Интересно беше, че по време на презентацията на Богдан Кръстев, която бе свързана с идеи за ползотворна употреба на хранителните продукти, той почерпи присъстващите с филийки с домашна лютеница и сирене, които децата сами определиха като „вкуса на детството”.
В четвърти „б” клас гостите бяха посрещнати с локум с вкус на българска роза. Часът започна със специален поздрав с химните на трите държави, което повдигна духа на всички. Госпожа Красимира Митева представи презентация със заглавие „Нека да е еко”, в която присъстващите успяха да се запознаят с екологичните дейности на класа, а след това децата поканиха гостуващите учители да се включат в творческа работа по групи, като имаха възможност да практикуват своите езикови и креативни умения. Учениците, заедно с госпожа Лилия Каменова бяха подготвили предварителни шаблони за екипната работа и освен това, всички заедно бяха изработили специални, ръчно изработени подаръци за гостите със символите на България.
Четвъртокласниците презентираха и изложба с творби от рециклирани материали – картини от капачки, кукерски маски, рециклирани герои, хартиена гора и други.
Програмата продължи с обиколка в училище, представяне по класове, посещение на класната стая на открито. В следобедните часове се проведе творческа работилница за работа с природни материали за учители. Участниците в проекта имаха възможност да създадат пана от глина с природни материали и да изпробват няколко различни техники в неформална обстановка, в компанията на чаша ароматно кафе.
Много интересно за всички бе наблюдението им на урок по народни танци в прогимназиалния етап с ръководител господин Николай Корчев, а изненадата беше, че той проведе и един такъв за начинаещи за учителите от Литва и Лихтенщайн. Той запозна всички с фолклорните области и заедно с госпожа Данка Борисова показаха техните специфики. Освен теорията, те придобиха и практически опит и накрая всички затанцуваха северняшко право хоро.
Предвидената програма включваше още посещение на музей на открито „Мини България”, с. Арбанаси, както и крепостта Царевец, която е емблематична за Търновград. Гостите имаха възможност да научат любопитни подробности за българската история, просвета и култура.
Еднодневният тур в град София пък включваше обиколка на обекти с национална значимост – храм-паметник „Свети Александър Невски”, сградата на Народното събрание, църквата „Света София”, национална галерия – София, народен театър „Иван Вазов” и други.
Предстои следваща среща по учителския обмен в Лихтенщайн през юни 2023 г.

Снимки от събитието можете да разгледате тук:

Skip to content