Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Открийте красотата на нашата история!

Младите изследователи от 4.в клас превърнаха културното наследство в живо изживяване!

Вдъхновени от богатото културно наследство на България, ученици от 4.в клас и техните учители се впуснаха във вълнуващ проект по Модул „Културните институции като образователна среда“ към Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, който ги отведе на пътешествие из миналото и насочи вниманието им към културните институти и музеи в нашата родина. Техните усилия и креативност се отразиха в рисунки, изложби, джамбордове и уроци, които с гордост представят пред нас културните ценности и историческите личности, свързани с нашия град Велико Търново и богатата ни история.

В изпълнение на проекта коридорите на нашето училище се превърнаха във вълшебна галерия, където учениците представиха своите творения. Рисунките, вдъхновени от културни институции в България – паметници и музеи, ни пренесоха в изключителната атмосфера на богатата история и култура на България.

Със създаването на джамбордове на тема  „Културните ценности на моя град Велико Търново“, учениците се ангажираха със задълбочено изучаване на културните ценности на старопрестолен Търновград. С помощта на джамбордове те представиха откритията си и споделиха със съученици и учители интересни факти и исторически данни за музеите във Велико Търново. Тази инициатива даде възможност на любознателните четвъртокласници да разширят познанията си за родината ни и да възбуди интереса към културата.

Посещението в Историческия парк в гр. Варна беше незабравимо приключение, което учениците ще помнят дълго време. В парка те бяха обгърнати от атмосферата на древната история и се сближиха с българското културно наследство. Разходката им се превърна в уникален урок на открито, който ги запозна с исторически факти и археологически находки. Учениците бяха впечатлени от величието на миналото и осъзнаха значимостта на запазването на културното наследство за бъдещите поколения.

В рамките на проекта всеки ученик имаше възможността да пресъздаде историческа личност, свързана с българската история. Чрез два открити урока, единият проведен пред емблематичния за Велико Търново паметник “Майка България”, учениците представиха живописни портрети, пренасяйки ни в различни епохи и събития. Това не само разви ученическата творческа и изразителна способност, но и даде възможност да се запознаем със значимите фигури от нашата история и да ги почетем.

Работата и ангажираността на учениците от 4.в клас по време на реализирането на този проект бяха впечатляващи. Те успешно представиха културните институции в България, откриха културните ценности на град Велико Търново, впуснаха се в пътешествие из историята на Историческия парк във Варна и вдъхнаха живот на исторически личности чрез откритите уроци. Този проект не само засили интереса към културата и историята, но и разви творческото мислене и сътрудничеството сред учениците.

Те заслужават поздравления за своята отдаденост и постижения в изучаването на културата. Проектът, който изпълниха, им даде възможност да се свържат с националната ни история и културно наследство по осезаем начин. Техните усилия и съзидателност не само ги обогатиха като личности, но и спомогнаха за подкрепа на училищната образователна програма и поставиха пример за други ученици.

Благодарение на учениците от 4.в клас и техните учители, културата и историята става достъпна и жива в училищната среда. Техните постижения са повод за гордост и вдъхновение за всички нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content