Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Глобални дни за действие 2024

Във връзка с екологичната кампания „Глобални дни за действие 2024“, в която участваме за втора поредна година, в училището ни бяха проведени редица разнообразни дейности.  Кампанията е по инициатива на Фондация за екологично образование и Българско движение „Син флаг“, чиято цел е да се подготвим за изменението на климата чрез положителни действия и протича под наслов „Подготвени за климатичните промени“, демонстрирайки ни как индивидуалните действия, независимо колко малки изглеждат, могат значително да повлияят на нашето собствено благополучие и благосъстоянието на заобикалящата ни природа.

Дейностите включваха изпълнението на различни задачи, които се отнасят директно към извънредната климатична ситуация и засягат теми като храна и метеорологични условия. Чрез тях учениците успяха да осмислят човешката роля за намаляване използването на възобновяеми биологични ресурси от сушата и морето. Изготвиха си дневен хранителен режим с нисък въглероден отпечатък. Търсиха „горещи точки“ в града ни с натрупани отпадъци. Почистваха многократно района на училището. Предложиха конкретни дейности за справяне с ефекта на „градския топлинен остров“. Научиха повече за създадените климатични пътеки в региона. Обсъждаха предизвикателствата на климатичните промени. Проучваха местни защитени видове растения и животни, както и възможностите за възстановяване на екосистемите. Описваха защитените местности в околностите на Велико Търново и търсиха информация за всички тях в Червената книга на Република България. Изработиха разнообразни екологични проекти, а някои класове посетиха различни природонаучни музеи. 

Всички дейности неминуемо бяха съпроводени с обсъждане на възможностите за устойчиво развитие, последствията от всички наши действия и предлагане на ефективни мерки на местно и глобално ниво за справяне с тях.

След завършване на задачите на тази полезна кампания, учениците не само демонстрираха своята екологична ангажираност и съзнание, но и знаеха, че това не е краят на тяхната работа, защото природата е нашият единствен дом и ние не можем да съществуваме без нея, затова трябва по всякакъв начин да се стремим да я опазваме чиста и да претворяваме всичките си добри идеи в успешни начинания. 

 

Анелия Николова – координатор за Програма „Екоучилища“

4.а клас

4.б клас

4.в клас

5.а клас

Клуб „Млад изследовател“ - 6.а и 6.б клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content