Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Музеят като образователна среда

Проектът „Музея като образователна среда“ бе  насочен към формиране  на нов образователен модел, в който учениците изучават историята претворявайки я в изкуство. Съвместна работа между културните и образователните институции доведе до съвременен подход в  традиционното образование. 

Музейната среда предостави  условия за онагледяване и за „разиграване” на образователни ситуации в степен, която не е изпълнима в училищна среда. Осъществяването на образователен процес в извънучилищна среда осигури възможности за учене, чрез преживяване. Тема на проекта са „ Българските столици“

Първата тема бе “Първо Българско Царство” – посещение на Велики Преслав и Плиска. Преподавателите по история и изобразително изкуство, облечени в средновековни дрехи, съвместно с музейните работници  проведоха открит урок, съживявайки историята по един незабравим начин. Децата  участваха в творческа работилница, в която рисуваха керамични плочки с орнаментиката на царския дворец.

Втората тема бе “Второто българско царство”: „Средновековен Търновград – живият музей”. Представители на сдружение  „Търновци“ демонстрираха в салона на училище ОУ “П. Р. Славейков“ облеклото и въоръжението от периода на Търновското царство. Проведоха се  открити уроци, в които учениците учеха и претворяваха наученото в творчество. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content