Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Търсене
Close this search box.

Изложба „Старите къщи“

Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново
Изложба „Старите къщи“ – макети и рисунки на учениците от ОУ “П. Р. Славейков“, съвместен проект на Грета Косева и Гергана Пенова

Грета Косева – учител по история и цивилизации в ОУ „П. Р. Славейков“:
– В програмата по история и цивилизации в 7. клас продължава изучаването на българска история. Започва от Възраждането и се стига до наши дни. Има един час, отделен за старата българска къща. В тази връзка реших да поставя задача на учениците ми. Целта ми беше да прочетат повече за старата архитектура, да разгледат изображенията, да си изберат и собственоръчно да изработят макет на стара българска къща. По този начин те се учат на патриотизъм, учат се да ценят и пазят родното и българското. По време на Възраждането българският бит, особено в големите градове, се променя и придобива европейски черти.
Голяма промяна се забелязва и в архитектурата, което е отражение на икономическия, политическия и културния подем в живота на българина. Развитието на занаятите и търговията води до появата на нови градове и разрастване на българските села. Обликът им се променя. Строят се нови къщи, църкви, мостове и административни сгради. Някои от тях са се запазили до наши дни – като паметници или реставрирани и използвани като семейни домове.

Гергана Пенова – учител по изобразително изкуство в ОУ „ П. Р. Славейков“:
– Идеята за изложба се роди от силната ми радост и гордост от прекрасните макети на къщи, които изработиха учениците от 7-мите класове в училище. Вярвам в това, че постиженията трябва да се споделят. Красивите макети вдъхновиха по-малките ученици от 4., 5. и 6. клас да вземат участие в изложбата чрез картини, изобразявайки красотата на стария български дом. Обсъждахме начина на градеж, устойчивостта във времето им, красотата на детайла. С много плам и радост създадоха картини, наситени с цвят, линия и усещане за българщина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Skip to content