Иновативно училище за успели и щастливи деца 
ул. "Освобождение" № 29

гр. Велико Търново

info-300105@edu.mon.bg

Пон. – пет.: 9:00 – 17:00 ч.

Иновации в действие

В периода 11.05. – 13.05.2022 г. Основно училище „П. Р. Славейков“, град Велико Търново, беше домакин по Национална програма за сътрудничество с обмен на иновативни практики и мобилност “Иновации в действие”. Наши гости бяха ОУ „Васил Петлешков“ – град Пловдив, НУ „П. Р. Славейков“ – гр. Пловдив и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Градница, обл. Габрово.

През първия ден от образователния обмен гостуващите училища имаха възможност да се запознаят със същността на нашата иновация, а именно използване на приложенията в Google Workspace for education за съвместна работа, взаимно учене и комуникация. Взаимната помощ и споделянето на учебни ресурси правят обучението по-лесно, забавно и ефективно. 

 

Гостите присъстваха и на виртуална разходка, разкриваща забележителностите и културно-историческия дух на Велико Търново.

 

Представянето на училищната иновация можете да видите ТУК.

За новите приятели организирахме туристическа обиколка, показваща атмосферата на нашия град. Имаха и специално предизвикателство – да подредят глинен исторически пъзел, чиито блокчета бяха скрити в забележителности и музеи из града.

Програмата във втория ден от гостуването бе свързана с наблюдение на уроци с иновативни елементи в началния и прогимназиалния етап. 

Малките второкласници от 2.б клас се впуснаха заедно в математическо приключение и събраха седем ключа, с които отключиха съкровището. Какво съкровище откриха с помощта на приложенията Гугъл презентации и Jamboard можете да видите ТУК.

Учениците от 4.б клас усъвършенстваха компетентностите си по английски език с помощта на Гугъл презентация, а у дома ще продължат упражненията с Гугъл формуляр.

Заедно с Гугъл за образованието се упражняваха по английски език и учениците от 5.а клас.

Учениците от 6.а клас изработваха заедно презентации по човекът и природата, като използваха материали, които бяха качени в техния Гугъл диск предварително.

Учениците от 6.б клас се потопиха в света на българското средновековно изкуство. Изработиха търновска керамика, като почерпиха идеи за украсата от множеството снимки, които намериха в Гугъл диска с учебни ресурси за учениците.

Гостите, както и наши ученици, присъстваха на интерактивен урок, в който педагогически специалисти от нашето училище демонстрираха различни начини за съвместна работа чрез Гугъл приложения. 

След обяд представителите на гостуващите училища наблюдаваха самоподготовка по български език и литература и по математика в 3.в клас, който работи по модела „Едно към едно“. 

Третокласниците с радост показаха своите умения да използват хромбук, като решаваха пиксел мистерии, гугъл формуляри и работиха съвместно в джамборд. Показаха своя споделен диск и пространството си за разговори.

Видяха и занимания по интереси, в които ученици от шести клас съвместно създаваха Гугъл сайтове по теми от живота на училищната общност. В работата си по сайтовете използваха материали от Гугъл дискове на различни паралелки.

Изработените сайтове:

Училищен вестник „Славейковци“

„Аз мисля за своето бъдеще“

 

В края на деня учениците от гостуващите училища и ученици от нашето училище имаха възможност да работят заедно в екипи, като във всеки екип имаше участници от четирите училища. Взаимодействието се улесняваше от наличието на учебни ресурси в споделения диск за учениците от ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Велико Търново. Сътрудничеството между децата беше наблюдавано със задоволство от учителите. В резултат на съвместната работа бяха създадени интересни и креативни образователни проекти и се създадоха нови приятелства.

Ето някои от презентациите:

Сайт-презентация „Велико Търново“

Гугъл презентация

Jamboard-презентация

Jamboard-презентация

Третият ден бе посветен на обмен на добри практики между педагогическите специалисти. Гостите се включиха в дискусия и споделиха коя от наблюдаваните и иновативни практики биха приложили в тяхната работа и как те могат да я трансформират съобразно своите условия в училище. Учениците пък имаха възможност да участват в развиващи, творчески и спортни дейности, подготвени специално за тях от екипа на училището-домакин. 

Визитата завърши с размяна на контакти и планове за бъдещи срещи.